Alweer op de helft! - Reisverslag uit Riga, Letland van Marlijn Hermans - WaarBenJij.nu Alweer op de helft! - Reisverslag uit Riga, Letland van Marlijn Hermans - WaarBenJij.nu

Alweer op de helft!

Door: marlijninriga

Blijf op de hoogte en volg Marlijn

22 Oktober 2011 | Letland, Riga

Sveiki, ciao, labdien, labriet, labvakar,

Hier weer even een verhaaltje, het is namelijk alweer een maand geleden. Ik ben toch niet echt van de verhaaltjes schrijven, maar het is natuurlijk leuk om jullie even up te daten! Het nadeel is wel dat ik nu even goed moet nadenken wat er de afgelopen maand allemaal is gebeurd.... heel veel namelijk!

Laten we maar beginnen bij het laatste weekend van september. Dit weekend zijn we met de hele klas naar THE Student Paradise party geweest. Dit is heel groot feest waar studenten uit alle Baltische Staten en Rusland op af komen. Wel gezellig feestje met een paar duizend studenten dus! Het feest was dan ook in het ijshockey stadion met wel ongeveer zes podia!

In ditzelfde ijshockey stadion zijn we die week erop naar een ijshockey wedstrijd geweest van Riga Dynamo. Ze moesten spelen tegen Moscow Dynamo, was wel echt heel gaaf om te zien! En een perfecte wedstrijd om heen te gaan natuurlijk! Helaas hebben we die Russen niet kunnen inmaken.... We zijn al wel echte fans geworden; we kennen alle liedjes van de club al, dragen de kleuren van Riga Dynamo.... We zullen dan ook snel weer een bezoekje nemen aan een wedstrijd!

Twee weken geleden zijn we naar Sigulda geweest. Dit ligt wat ten noorden van Riga. Het is een super mooi gebied om heen te gaan in de herfst, het is namelijk een groot bosgebied. Alle herfstkleuren van de wereld waren hier te bekennen. Aangekomen in Sigulda zijn we met de kabelbaan over de river gegaan. Aan de andere kant aangekomen zijn we in het prachtige weer (!) gaan wandelen naar de grootste grot van de Baltische staten. Nou ja.... toen ik em zag, ik zou het niet eens een grot noemen. Maar ja de Letten vinden alles al snel het mooiste en het grootste! Sigulda zou dan ook het mooiste plekje van de wereld zijn volgens hun...Verder hebben we hier nog een park bezocht. Het was meer een openlucht museum. Er waren veel plekjes waar je kennis op kon doen over de geschiedenis van Letland, ook lieten “acteurs” zien hoe het leven hier zoveel honder jaar geleden was. Ook hebben we hier nog even het oktoberfest gevierd. Tja er zitten een paar Duitsers in mijn klas! Dus Wurst mit sauerkraut und bier aber naturlich! Sehr schon!

Vorige week zijn mijn ouders langs gekomen, gezellig! Donderdag aangekomen en zondag ochtend weer vertrokken. Natuurlijk stapte ik direct in mijn rol als pro tour guide. Dus ja daar gingen we dan; heel Riga verkennen. Voor mensen deze die deze tour ook willen volgen: 20 EUR p.p. In Engels, Lets, Russisch en Nederlands. Voor pap en mam heb ik het toch maar bij Nederlands gehouden en ze kregen 20% korting natuurlijk! We hebben Riga verkend ter voet en met de boot. Wel leuk zo’n boot tochtje hoor. Deze gaat over een mooi klein riviertje midden in het centrum van Riga en dan ook nog over het grote kanaal, zodat we alle mooie bruggen kon bekijken vanaf het water. Naast dat we Riga hebben verkend zijn we ook nog naar Jurmula geweest. Hier was ik met de klas ook al twee keer geweest. Het is slechts een half uurtje van Riga af. Jurmula is een badplaats met een strand van wel 35km! Hier hebben we dan ook even lekker uitgewaaid. Ik heb mijn ouders ook even van de Letse keuken laten proeven, een succes gelukkig! Over het algemeen was het dan ook een weekend waar we lekker veel gegeten hebben en veel leuke dingen hebben gezien/ gedaan. Top mijn tour was geslaagd :)

Daarnaast kwam Sven ook nog met zn vrienden langs in Riga! Sven is een klasgenoot van mij in Groningen en hij doet zijn internationale semester in Helsinki. Per boot en bus kwamen ze vrijdag avond dan aan in Riga. Ja gelukkig kwamen ze aan, want dat verkeer is hier echt dodelijk. ’s Avonds zijn we met zn allen (mijn klas en zijn vrienden) lekker Lets gaan eten en toen natuurlijk flink stappen! Helaas moest onze Svennie zo nodig kwijt raken in de stad! Gelukkig was ie gewoon lekker aan het bellen dus na twee uur zoeken waren we weer herenigd! Sven en zn vrienden waren ook allemaal erg positief over Riga; het is zooo goedkoop! Voor hun dan dus ook een reden om zeker nog een keer terug te komen.

Voor school heb ik al wat aardig wat presentaties en een paar toetsen gehad. Ik ben de eerste vakken dus al aan het afronden. Verder is school hier nog steeds geen succes. Dus probeer ik behalve sporten en in de kroeg zitten nog wat andere nuttige dingen te doen: ik ga mijn vaarbewijs I en II halen! Nouja ik heb het boek vier weken geleden besteld en gister binnen gekregen, dus er blijft weinig tijd over. Maar ja wel leuk!

Ook gedragen de Russen en Letten zich nog steeds hetzelfde tijdens het nachtleven, alleen maar vechten. Afgelopen woensdag zijn dan ook weer een paar klasgenoten in een gevecht terecht gekomen. Hierbij heeft een jongen zelfs zn arm gebroken! Ook weer mooi klaar mee dus! Woensdag nacht is hij naar het ziekenhuis gebracht en hier is pas vanochtend (zaterdag) weer uitgekomen. Volgens mij ben je in Nederland een dag verder als je een gebroken arm hebt... Maar hier in Riga lig je daarvoor gerust drie nachten in het ziekenhuis. Volgens mij loopt dat hier allemaal nog wat achter hoor. En dat wist ik wel zeker toen deze zelfde jongen moest bloedprikken. Hij en de verpleegster zaten helemaal onder het bloed voordat er ook maar iets in het buisje zat. Bah!

Verder is het met de klas nog steeds erg gezellig. We eten en stappen vaak met elkaar en er staan nog wat hele leuke uitjes op het programma. Zo staat er nog de Sea Battle en een reis naar Lapland op het programma. De Sea Battle is een reis voor alle erasmus studenten uit de Baltische staten en Zweden. We vertrekken met 2000 studenten op een boot vanuit Tallinn. We varen dan naar Stockholm, de volgende kunnen we dan een dagje de stad bezichtigen. ’s Avonds (en ’s nachts) zal het feest aan boord zijn. Ondertussen varen we dan weer terug naar Tallinn. Ik en nog twee Italiaanse meisjes gaan voor twee dagen voor de Sea Battle nog naar Helsinki en Tallinn. In Helsinki gaan we op bezoek bij Sven en natuurlijk gaan we verder de steden verkennen. Eind november ga ik ook samen met Sven naar Lapland, deze reis zal vijf dagen duren. Maar wat we daar gaan doen vertel ik wel in het volgende verslag!

Volgende week komen vier vrienden bij mij op bezoek; Marit, Marco, Tom en Jelmer. Dus Jeugdherberg Marlijn is weer open voor vier dagen! Die week daarna komt Jens op bezoek en na de Sea Battle komt Rutger nog op bezoek. Mijn weekenden zijn vanaf nu tot en met drie december dan ook volgepland! Aangezien ik 16 december hier al weer klaar ben denk ik dat ik me wel ga vermaken tot het einde van mijn verblijf!

Verder wacht ik natuurlijk nog op die welbekende barre winter hier! Tot nu toe zijn de temperaturen een beetje hetzelfde als in Nederland; ongeveer rond de 10 graden. Nog niet zo koud dus, maar ik denk wel dat het weer hier snel zal omslaan. Ben benieuwd!

Zoals jullie kunnen lezen heb ik het nog erg naar mijn plezier hier. En ik zIt alweer op de helft van mijn verblijf hier! Jullie horen waarschijnlijk wel weer van mij!

Ciao!

• 22 Oktober 2011 - 15:35

Janine:

Marlijneke!
    Klinkt super gezellig!
    Wat leuk dat je een herberg bent begonnen haha =P De helft alweer, dat gaat echt snel zeg! Geniet ervannn! Xx

• 22 Oktober 2011 - 15:48

Harmen Visser:

Wat leuk om te lezen. Je schrijft erg leuk en enthousiast. Riga is inderdaad een geweldige stad. Exact twee jaar geleden ben ik er een paar dagen geweest. Niet heel veel gezien, maar wat ik heb gezien was prachtig! Geniet er nog van en uiteraard veel succes! Groetjes Harmen & Geppy.

• 22 Oktober 2011 - 15:49

Jasmijneke:

Marlijneke! Wat leuk dat je je blog weer ge-update hebt! Zo blijven we mooi op de hoogte van jouw wilde avonturen :D Ben blij dat je het zo naar je zin hebt! Zorg jij er komende tijd maar even voor dat je niet in die Russische en Letse gevechten terecht komt, zou fijn zijn om je weer heelhuids terug te zien in het prachtige Groningen. Geniet van je tijd!! Dikke kus

• 22 Oktober 2011 - 16:11

Marlijn Hermans:

@ Harmen: Dankjewel! Leuk om te horen. Ik wist niet dat jij er geweest was! Groetjes terug :)

@Janine: Hahah ik doe mijn best. Het loopt tot nu toe best wel aardig. Maar ik zit nog niet volgeboekt.

@ Jasmijn: you know me, ik zou nooit vechten! Dikke kus!

• 22 Oktober 2011 - 17:21

Svenson:

Marlijneke! Leuk om te lezen zeg. Ik ben stiekem toch nog best jaloers op de stapavonden in Riga, wat een avontuur was dat. Het is ook heerlijk dat je in deze stad bijna niet kan verdwalen haha. Geniet van je vol geplande weekenden en we zien elkaar de 12e weer :) xxx

• 22 Oktober 2011 - 18:26

Jeroen:

Klinkt heel gezellig allemaal! Succes nog even met je herberg :)

Groetjes
    Jeroen

• 22 Oktober 2011 - 21:44

Femmy:

He Marlijn,

Wat leuk om te lezen allemaal!
    Echt een super studie/vakantie ;-)
    Geniet er nog maar even van...enuhhh
    succes met je bed & breakfast hihi

Dikke kus
    Femmy

• 23 Oktober 2011 - 13:12

Femke:

Marlijneke! Alee! Wat een top verslag weer... Leuk om te merken dat je je daar zo goed vermaakt! De tijd gaat echt veel te snel op deze manier he! ;)
    Maar voor de Groningse achterblijvers stiekem ook wel weer leuk, we beginnen jullie al behoorlijk te missen!
    Maar maak er nog wat moois van die laatste 2 maanden! En blijf vooral je verhalen posten!
    Dikke kus, Fem

• 23 Oktober 2011 - 19:48

Tom:

Mooi verhaal Marlijn!! We zullen et beleven donderdag a.s.
    Ik zou trouwens wel graag de tour van 20 euro in het Lets willen doen:D

Tot donderdag!!!

• 24 Oktober 2011 - 09:43

Joël:

Hey marlijntje!

Was weer een super verhaal! leuk om op te hoogte te blijven van je avonturen. Jammer dat het lesprogramma wat summier is, maar ja het vaarbewijs halen is ook niet niets vooral deel twee! . Helaas kan ik niet mee naar Riga want ik heb tijdelijk een baan waardoor ik geen vrij kan krijgen. veel succes en heel veel plezier toegewenst!